Přejdi na obsah Přejdi na navigaci

800 km nad polárním kruhem

Letošní léto jsme opět s rodinou vyrazil na pracovní pobyt do Kjollefjordu v Norsku. Je to místo, kde lišky dávají dobrou noc, kde silnice končí v Barentsově moři a pokud chcete dál na sever, musíte sednout na loď Hurtigruten Cruise. Průměrná roční teplota nepřesahuje nulu a průměrná letní teplota je mezi 8 a 9 stupni celsia.  Přibližně od poloviny května do konce července tu nezapadá slunce, přesto zde v létě  průměrná délka slunečního svitu přes den dosáhne v průměru jen pár hodin. Nádherné slunečné momenty rychle střídají nízké mraky, vítr a často i déšť. Místním obyvatelům to jak se zdá nevadí a na způsobu jejich života jsme si ověřili, že se dokáží přizpůsobit a z toho minima vyzískávají pro sebe maximum.

         Styl zdejšího života jednoznačně navazuje na samotnou krajinu a podnebí, jak si můžete přečíst i v našem e-booku. http://www.domovsrdcem.cz/  Je to opravu ukázkový příklad, jek šest úrovní životního prostoru funguje v praxi. Téměř každá rodina zde vlastní kromě komfortního městského domu ještě malou chatičku ve volné krajině na břehu moře nebo v horách u jezera. Jde o klasickou dřevostavbu sloupkové konstrukce postavenou na kamenné podezdívce. Někdy jde dokonce z velké části jen o využití materiálů, které se najdou v místě, kde chata stojí. Kameny dá země, dřevo vyplaví moře a na střechu přijde hlína, která se nechá porůst mechem a trávou. Výhodou je, že takový domek se pak přirozeně vrátí do krajiny a splyne s prostředím, když už jeho majitelé nemají zájem ho dále využívat. Zdejší kruté zimy se o recyklaci lehce postarají.

Co je ale na takových chatkách nejzajímavější, je jejich půdorysné a dispoziční uspořádání. Rozlohou jsou celkem malé tak 40 m2, obdélník 5x8 metrů na který navazuje malá předsíňka tak 3x1,5m. Přes předsíň se vejde do kuchyně a pak do velké obytné místnosti, která zabírá téměř celé přízemí. Některé chaty totiž mívají v přízemí ještě miniaturní uzavřenou ložnici pro rodiče. Po příkrém schodišti se dostanete do nízkého podkroví, které celé slouží jako otevřená ložnice pro děti.     Nejdůležitější na takové chatě je terasa, přes kterou se do chaty vchází. Má často mnohem větší rozlohu než samotná obytná část a během léta se většina života odehrává na ní. Máme zkušenost, že v takové dispozici může přes léto pohodlně fungovat osmičlenná nebo v extrémním případě i dvanáctičlenná rodina. Ty nejpůvodnější chatky, nebo ty v odlehlých oblastech v horách u jezer jsou samozřejmě bez elektřiny a vodovodu. Voda v jezerech je tak čistá, že ji lze požívat i bez převaření a minimální spotřebu elektřiny přes polární den zajistí sluneční kolektor. Samozřejmě ještě suchý záchod s výhledem do krajiny a pro otužilce je vždy připravena koupel v jezeře. V takto spoře, ale velmi stylově vybavené chatě, jsme si udělali deset dní dovolenou s dědou, který za námi přiletěl na návštěvu. Bylo to úžasně pohodové a romantické žití a to je asi energie, kterou i místní od pobytu na svých chatkách očekávají.

Ještě něco málo k interiérovému vybavení. Uvnitř jsou chaty vybaveny jednoduchým skladným nábytkem s prakticky a funkčně řešenou konstrukcí. V malé kuchyňce nechybí horní sklopené skříňky a v obývací části typické houpací křeslo, křesla skořepinové konstrukce, praktické seskládávací sedací soupravy, sobí kůže a středo bodem jsou krbová kamna například i u nás nejznámější Norské značky Jotul. Severské země jsou kolébkou řady ikon interiérového designu stejně jako třeba Itálie, ale o tom, jakou krajinou a jakým způsobem života je takový design inspirován moc nevíme. Přitom zde můžete na zajímavé interiérové zařizovací prvky narazit i v nejzapadlejší chatě uprostřed naprosté divočiny. Sever Norska není zrovna hojně navštěvovaná turistická destinace kvůli nepřívětivému počasí a nákladnému živobytí. Přesto zrovna tady až na 71 stupni severní šířky je podle naší zkušenosti velmi zajímavá a doslova šamansky inspirativní krajina. Jsme tady společně už potřetí a pokaždé nám zde přišly podněty na změny, které nás v životě posouvají dál.     

 

 

 

                                                                                         Tomáš + Lenka

 

 

 

 

 

 

 

01.jpg 02.jpg 03.jpg 04.jpg 05.jpg 06.jpg 07.jpg 08.jpg 09.jpg 10.jpg 11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg