Přejdi na obsah Přejdi na navigaci

Rozhovor: Textil v interiéru

1. Materiálů i vzorů závěsových látek je nepřeberně, nicméně daly by se vysledovat obecné letošní trendy? (barvy, vzory, látky přírodní, umělé, směsi?)

Trendy textilních materiálů do interiéru se už pár let odvíjí ve znamení přírodních vláken. Ty jsou samozřejmě díky omezeným zdrojům a náročnosti zpracování i údržby jedny z nejdražších a proto se výrobci umělých vláken snaží ty přírodní materiály co nejvěrněji napodobovat. Barevnost se pak odvíjí v přirozených odstínech, které nacházíme v přírodě všude kolem nás. Neznamená to, že se omezíme na béžovou, hnědou a odstíny zelené, protože zrovna probíhající letní a nadcházející podzimní sezóna přináší i nádhernou paletu šťavnatě barevných akcentů. Vzory pro letošní rok vycházejí z textilních trendů, které reprezentují obecnou myšlenku: „abychom se cítili dobře“. Takže materiály a látky, které jsou přirozeně ochraňující a příjemné na dotek. Barvy, které nás dokáží energeticky nabít. Vzory, které citlivě vyživují hlad po designu s ornamenty a strukturami, které dokáží uspokojit všechny naše smysly. Být spokojený a cítit se dobře znamená i potřebu určité míry luxusu, která dává člověku vědomí si vlastní hodnoty. Proto jeden z letošních trendů využívá ve větší míře vlákna s odlesky různých drahých kovů a nebo aplikace detailů drahých kamenů. Ty samozřejmě nejkrásněji vyniknou například na podkladu matného přírodního surového lnu a to je něco, co je pro mnohé velmi vzrušující. Každý člověk má svoji hranici pro jednotlivé kategorie uspokojení v individuální poloze. Každý jeden člověk pro to aby se cítil dobře potřebuje svůj konkrétní materiál, specifickou barevnost, vzor nebo strukturu látky a proto výrobci textilu přicházejí s mnoha variantami, které uspokojí každý osobnostní tip.

2. Do různých typů interiérů se hodí jiné zdobení oken. Mohla byste krátce popsat rozdíly?       

(těžké závěsy, lehké voály, textilní římské roletky, kombinace...případně zcela bez textilu)

Způsob dekorování okna se v první řadě odvíjí od funkčnosti, tedy jaké má oblečení okna splňovat požadavky pro samotný prostor pokoje. Funkčnost vychází už ze samotného umístění místnosti, pokud jde o kuchyni s okny do soukromé zahrady, nebo obývací pokoj s oknem na rušnou ulici, nebo se k umístění přidávají ještě  individuální potřeby uživatele. Když jde například o ložnici na východ kdy je klient ranní ptáče a nevadí mu brzké vstávání s východem slunce, nebo naopak potřebuje k odpočinku absolutní tmu a vadí mu pouliční lampa umístěná v ulici přímo před oknem ložnice. A v poslední nebo první řadě je estetická funkce okenní dekorace, která má vytvořit zútulnění a atmosféru. Obecně by se dalo říci, že ložnice si zaslouží vrstvení dvou dekorací lehké záclony a těžších nebo zatemňujících závěsů až na zem. Pro obývací pokoj s kuchyní stačí lehčí závěsy na francouzská okna s kombinací římských roletek ze stejného materiálu na malá okna. Do dětských pokojů je praktická vrstva zatemňující, třeba roletka a vrstva zútulňující, kterou obstará dekorační kanýr, nebo závěsová šála s úvazem.


3. Podle jakého klíče vybírat dekor závěsů? Jak docílit, aby ladil s okolím? Má být dominantní, nebo naopak vytvářet nenápadné pozadí?

Výběr a styl všech použitých zařizovacích prvků jednoznačně souvisí s celkovým konceptem a hlavní myšlenkou designu konkrétního prostoru. Od podlahy počínaje až ke stropnímu světlu a oblečení oken tvoří svojí velikostí výraznou součást pro docílení stanovené atmosféry.  Celková koncepce a požadovaný pocit, který má interiér pro klienta splňovat je tedy hlavním klíčem pro výběr dekorů a barev okenních dekorací. Někdy může mít textil úlohu nenápadně doplňující ostatní herce na scéně, jindy naopak hraje prim a bude se používat velmi nápadných a barevných dekorů. Vyšší úrovní designu interiéru je i návrh dvou verzí oblečení oken pro zimní a letní sezónu. Každé trochu jiné co do barev, vzorů nebo i způsobu aranžování. Každá jedna z těchto verzí však nekoliduje s celkovým stylem interiéru, ale dokonale ho doplňuje pro dané roční období.

4. Jak chránit přírodní textilie na oknech proti vyblednutí? Jak se o ně starat?

Nejvíce náchylné na vyblednutí jsou tištěné dekorační látky v jakémkoli přírodním provedení. První a důležitou ochranou je použití podšívky z bavlněného klotu na rubovou stranu závěsů. Ta dodá dekoracím i potřebnou hutnost a krycí schopnost. Při použití hedvábí je taková podšívka nezbytností i z hlediska zachování celistvosti látky. Protože hedvábí nejen bledne, ale působením slunce se za velmi krátkou dobu začne rozpadat. Je to otázka třeba pěti let. Jinak bych doporučovala přírodní materiály jemně škrobit a následně mandlovat. Je to sice náročnější procedura, ale látky ochrání nejen před vyblednutím, ale i od přílišného ulpívání prachu, špinění obecně a vyřídnutí materiálu. Naše babičky věděly dobře, jak se o len či bavlnu starat, aby jim prádlo z výbavy vydrželo celý život…J

5. Některé látky jsou nehořlavé, jiné nepropouštějí světlo... Jak využívat speciální vlastnosti textilií?.

Jde spíše o textilie z nevznětlivých vláken, nebo z takových, které zpomalují hoření. Neznamená to tedy, že se ohněm nepoškodí, ale spíše to, že nešíří požár a mohou se případně použít jako dusiče ohniska požáru. U nás se používají čím dál častěji do veřejných realizací, kde je požadavek na bezpečnost z hlediska snížení hořlavosti zařizovacích předmětů. V privátním prostoru si dovedu představit, že je použiji v místnosti, kde je otevřený krb, nebo se hodně využívá světla svíček. Někdo je může z preventivních důvodů požadovat do dětských pokojů. Tam je ale spíše větší potřeba na zatemňující látky stejně jako v ložnicích rodičů. Děti pak mohou po obědě spát ve stejné intenzitě tmy jako v noci. Více se však začíná uplatňovat textil s antimikrobní a nežehlivou úpravou. Zvláště v ložním sortimentu. Známé jsou i další povrchové úpravy textilií a z nich je nejrozšířenější postřik proti ušpinění. Praktické využití je na čalouněném nábytku nebo při použití textilie jako tapety na zeď.

Výrobci textilií se snaží do svého oboru vnášet stále nové postupy a tak třeba látky na povrchu s reálnou dřevěnou dýhou, nebo utkané z jemných kovových drátků otevírají textilu možnosti uplatnění tam, kde bychom ho dříve nehledali. Je jen na kreativitě designérů, jak s těmito výzvami dokáží pracovat a využít je na originální nábytek a další zařizovací předměty.

 

 

 

 

01.jpg 02.jpg 03.jpg 04.jpg 05.jpg 06.jpg 07.jpg 08.jpg 09.jpg 10.jpg 11.jpg