Přejdi na obsah Přejdi na navigaci

Vánočně zdekorovaní

Tento předvánoční čas se mi vždy vrací dvě zkušenosti z cestování po světě za poznáváním jiných kultur, než je ta naše středoevropská. První je návštěva rodné země východního představitele těchto svátků, tedy Ježíška a přímo místo v Betlémě, kde údajně přišel na svět. Druhé je město Rovaniemi, rodiště západního představitele Santa Clause v severním Finsku přímo na polárním kruhu.

Ježíšek byl malé čerstvě narozené miminko v jeskyni, kam každý návštěvník musí vejít skloněný a málem po kolenou. Za Ježíškem do samotného Betléma se z Jeruzaléma jede přes hranici s několikařadým plotem z ostnatých drátů a dále pár kilometrů pěšky, nebo palestinským taxíkem na vlastní nebezpečí. Naopak Santa Claus je statný starý muž s plnovousem, který obývá dvoupatrový dům v zábavním parku pár metrů od hlavní silnice která vede přímo na sever Evropy celým Finskem. Každý návštěvník si zadarmo může prohlédnout, jak třídí korespondenci přání od dětí z celého světa, jak chystá dárky a také se s ním každý může za přiměřený poplatek vyfotit.

Je to opravdu extrém, jak jsou tito dva rozdílní a stejně se rozpor projevuje i ve způsobu dekorování domů pro vánoční svátky.

Z východu přichází všudypřítomný dekor, který zaplňuje každé volné místo a různé povrchy materiálů, barev a struktur. Hodně lesku zlata, stříbra, mramorů, různých drahých kamenů, drobných detailů, které v sobě skrývají významné symboly. Magické a teplé světlo svíček, které nesmí nikdy pohasnout. To se přenáší do lesku tradičních vánočních ozdob kulatých baněk, které jsou zdobené převážně abstraktními ornamentálními motivy. Tvar třpytící se koule nebo kruhu s paprsky a hvězdy nejspíš tradičně vychází právě z konkrétního místa, kde se Ježíšek v Betlémě narodil. Kruhové tvary, třpytky a světýlka navždy zůstanou při Vánočním dekorování na prvním místě.

Fascinace světlem je také dána naší ještě historicky starší tradicí o které mnozí moderní středoevropané už netuší. Jde o keltskou pohanskou oslavu zimního slunovratu. Znovuzrození slunce, které se od 21.12. začíná vracet směrem k naší polokouli a 24.12. se už prokazatelně o první minutu prodlouží den. Od Keltů pochází tradice zdobení domu stále zelenou rostlinou. Nemusel to být vždy jen jehličnan, ale ten má největší magickou ochrannou funkci, protože chránil tradičně dům proti zlým úmyslům a uhranutí. Zdobení jehličnatého vánočního stromku zase přeneseně pochází z tradice zdobení holých ovocných stromů v přírodě ve znamení hojnosti pro nadcházející hospodářský rok. Barevnost ozdobných dekorací by měla nějak korespondovat s barevností květů a plodů, které na takových stromech rostou. Díky tomuto poznání je možné si postavit koncept jednotného stylu zdobení vánočního stromečku například červeno bílo růžové atd. Nabídka dekorací v různých barevných kombinacích je opravdu veliká a pokud máte jasno o konceptu, tak se nemůžete nechat zlákat přesycenou nabídkou obchodních domů. Nejkrásnější a originální vánoční dekorace je ta, která souzní s osobností uživatele interiéru.

Druhý nejrozšířenější symbol Vánočních svátků Sanat Claus je podle některých zdrojů produktem reklamní kampaně jednoho nejmenovaného významného výrobce nápojů. Každopádně představuje postavu, která opravdu reálně komunikuje s dětským světem a je to pohádka o hodném dědovi, který pracuje na uspokojení všech dětských snů a přání. Proto jsou dekorace tohoto stylu více výpravné. V ozdobách se představují postavy a věci novodobých příběhů a pohádek pro děti. Reálné a mnohdy výrazně barevné ozdoby figurálních motivů a dětských hraček na jedné straně a na straně druhé čistý skandinávský design, který vychází z inspirace zasněžené krajiny. Co se týče pohádek, tak ty jsou velmi jednoduchým konceptem sami o sobě pro vyzdobení domu, jen je potřeba si vybrat ten pravý příběh. Pokud jde o čistý design, tak ten je silně ovlivněn aktuálními módními trendy. Často souvisí i s módou a úpravou zevnějšku vlastních majitelů domů jako takových. Nejextrémnější je příklad, kdy podle stylu vizáže člověka můžete hned uvidět, jak bude jeho vánočně ozdobený byt vypadat. To je už však trochu vtipná nadsázka. Více o designově čisté severské inspiraci vypovídá široká nabídka sněhově bílých doplňků, jakoby omrzlých dekorací, typických dřevěných natural předmětů a ozdob z chlupatých kůží nebo peříček. Při výběru takovýchto vánočních dekorací ani laik jistě neudělá chybu, protože se k sobě dobře kombinují a do moderních čistých interiérů neurazí svojí jemnou barevností.

A na závěr ještě jedna rada, buďte sví, protože v tom je originalita. Vymyslete si pro Vánoční poselství svůj vlastní příběh domova, ve kterém budete cítit bezpečí, pohodu a naději, že se slunovratem se k nám světlo zase vrátí. I přesto, že se dnešní doba zdá temnější než kdy dříve díky všem posledním evropským událostem.

Namasté                                          

                                                                                                                   Lenka

1tomas.jpg 2betlem.jpg 3rovaniemi.jpg 4.jpg 5.jpg 6.jpg 7.jpg